Pomorska škola Split

Naši projekti

Pomorska škola Split je tokom godinama sudjelovala u mnogim EU i međunarodnim projektima. Radujemo se svakom novom projektu u svrhu unapređivanja znanja naših učenika i profesora.

Program Globe

Pomorska skola Split je zajedno s Geodetskom tehnickom skolom Zagreb prva hrvatska GLOBE skola, dok danas broj GLOBE skola u Hrvatskoj iznosi 59. GLOBE identifikaciju Pomorska skola dobila je u studenom 1995. godine , a s mjerenjima i slanjem podataka je zapocela u veljaci 1996. godine.

Najinteresantniji dio GLOBE aktivnosti za ucenike Pomorske skole su atmosfersko-klimatska mjerenja jer to buduci pomorci izucavaju u svom skolovanju, a slicna mjerenja ih ocekuju kao buduce casnike palube na brodovima na kojima budu ukrcani. Ocekujemo da ce slijedece faze programa GLOBE ukljuciti i obalna mjerenja kojih sada nema, a u koja se nasa skola ukljucila kroz UNESCO-ov projekt SEMEP (South – Eastern Mediterranean Sea Project).

Svi susreti hrvatskih GLOBE skola mogu se pogledati na stranicama Globe Hrvatska.

Polarni San

Davor Rostuhar, pisac i fotograf kojeg smo imali čast upoznati u našoj školi u veljači 2017. g. kada je održao predavanje u sklopu projekta „Hrvatska iz zraka“, pokrenuo je novi školski projekt uz odobrenje Ministarstva obrazovanja i znanosti. On je trenutačno na ekspediciji na Južni pol, koja je prva takva hrvatska ekspedicija i opet će svoje bogato znanje dijeliti s učenicima škola u Hrvatskoj te će im prenositi poruke o važnosti očuvanja Zemlje. Novi školski projekt koji prati ekspediciju sastoji se od edukativnih tekstova i kvizova koji se objavljuju na stranici Kluba za ekspedicionizam i kulturu (KEK) te organiziranja raznih akcija u području ekologije, poduzetništva, dobrote, sporta i umjetnosti. Naša se škola uključila u taj projekt i izvodimo ga na sljedeći način:

 

Program SN4SD – EU

Pomorska škola Split korisnik je projekta „SN4SD – Suvremena nastava za suvremeno društvo “ financiranog iz Europskog socijalnog fonda (šifra projekta UP.03.2.2.03.0163)”. U okviru projekta predviđene su usluge savjetodavne pomoći u provedbi projekta. Dokumentacija o nabavi nalazi se u nastavku.

 

SEMEP 2007.

Uvod

Utorak! Za mene bi to bio sasvim običan utorak da se nisam sjetio kako moram napisati sastav o svojim doživljajima s Visa na kojem sam tijekom ovog ljeta bio s Dujom Vrdoljakom, sudionik ljetne škole SEMEP. Pisanje mi ne predstavlja problem, ali ja sam se trebao sjetiti što smo radili ovog ljeta, a ne sjećam se niti prošlog utorka! Ipak sam uspio: uz pomoć Crvenog križa i Caritasa (kako voli kazati naš profesor Jukić) izvući neke detalje.

Nastavak

Dok su se ostali učenici odmarali, ja i Duje smo početak ljeta posvetili pripremi rada: uvježbavali smo prezentaciju i zafrkavali se cijelo vrijeme ne shvaćajući zašto se profesoricama „ diže kosa na glavi „ od naših budalaština.Konačno smo 10. srpnja zaplovili prema Visu u društvu s profesoricama Ivanom Jadrijević i Dafnom Marinović Prvo je trebalo saslušati „ profina“ upozorenja i zahtjeve dok smo ispijali kavu u brodskom salonu Na brodu je bilo mnogo učenica „semepovki“ koje su privlačile naše poglede te nismo baš slušali,već samo gledali uokolo U gradu Visu nas je dočekao bus iz drugog svjetskog rata koji nas je poput vreće krumpira odbacio do Komiže. U večernjim satima imali smo upoznavanje s planom i programom rada što sam jedva pratio.Nakon toga bili smo slobodni i vrijeme proveli u upoznavanju i zabavi s ostalim učesnicima.Kao što možete pretpostaviti: noć, koja je slijedila, bila je neprespavana! Ujutro smo bili podijeljeni u grupe te smo sudjelovali u radionicama i tematski obrađivali more i podmorje. I tako je u 8. sati ujutro moja prva radionica bila „more u pjesmama“, a ja sam morao s razumijevanjem i osjećajno recitirati stihove, ma super! A kad napokon dobijete malo predaha, i odahnete, shvatite da još niste gotovi i trčite na neku drugu radionicu! Tematski je bilo raznovrsno i zanimljivo, svega je bilo: crtanje, povijest brodova, zaštita okoliša,prikaz hrvatskih plesova, predavanje o dupinima….Poslijepodne drugog dana, mi smo imali prezentaciju naše teme Splitska luka kroz povijest. Ako se mene pita, siguran sam da je naše izlaganje ostavilo izuzetan dojam na ostale učenike, mentore i predavače što je bilo vidljivo po njihovoj zainteresiranosti tijekom našeg izlaganja. Petak je zaslužio peticu prema ostalim danima( koji su po mojoj procjeni zaslužili ocjenu -5). Petak smo proveli na otoku Biševu, daleko od predavanja i prezentacija. Posjetili smo Modru špilju: nešto nevjerojatno, to morate uistinu doživjeti i morate tamo otići ako niste bili.Kao šlag na kraju ostatak petka proveli smo u kupanju i zabavi na opće zadovoljstvo svih semepovaca u jednoj uvali na južnoj strani Biševa,Kao i prethodnih večeri, i ovu noć smo proveli uz tulumarenje, uz puno adrenalina koji nas je držao do jutarnjih sati.

Zaključak

Nažalost,subota je brzo pokucala na naša vrata što je značilo da je vrijeme za odlazak. U gradu Visu smo svratili u muzej grada Visa te se upoznali s poviješću tog našeg otoka.Mentorice su bile sretne i zadovoljne kako je sve dobro prošlo, a ja i Duje smo i na povratku izvodili budalaštine…

A sada žurim u školu jer opet kasnim. Otiđite i vi : nećete se pokajati

Jurica Batinović