Program GLOBE

Pomorska skola Split je zajedno s Geodetskom tehnickom skolom Zagreb prva hrvatska GLOBE skola, dok danas broj GLOBE skola u Hrvatskoj iznosi 59. GLOBE identifikaciju Pomorska skola dobila je u studenom 1995. godine , a s mjerenjima i slanjem podataka je zapocela u veljaci 1996. godine.

Najinteresantniji dio GLOBE aktivnosti za ucenike Pomorske skole su atmosfersko-klimatska mjerenja jer to buduci pomorci izucavaju u svom skolovanju, a slicna mjerenja ih ocekuju kao buduce casnike palube na brodovima na kojima budu ukrcani. Ocekujemo da ce slijedece faze programa GLOBE ukljuciti i obalna mjerenja kojih sada nema, a u koja se nasa skola ukljucila kroz UNESCO-ov projekt SEMEP (South - Eastern Mediterranean Sea Project).

Skolski brod nase skole "Juraj Caric" je prvi trgovacki brod koji je podigao GLOBE zastavu na svoj jarbol, sto je nasu skolu uvrstilo medju GLOBE STARS- Zvijezde GLOBE-a.
Mjerenja i slanje rezultata preko Interneta zapoceli su ucenici II f razreda smjer Nautika, skolske godine 1995/96. Na slici su ucenici II f razreda s zastavom GLOBE programa i logotipom i imenom Pomorske škole Split, koja je izvješena na "Juraju Caricu" 20. lipnja 1996. godine za vrijeme odrzavanja tecaja za hrvatske GLOBE nastavnike.
Najaktivniji , od samog pocetka bili su, danas vec bivsi ucenici Miljenko Smoje i Goran Ruzic.

Svi susreti hrvatskih GLOBE skola mogu se pogledati na stranicama GLOBE Hrvatska